Haloo, Helsingin Sanomat

Täällä somessa meitä on monta ihmistä odottamassa.

Lääkäri Antti Heikkilän Lääkkeetön elämä -kirjan (Otava 2018) saama huomio Helsingin Sanomissa (HS) on ihmetyttänyt monia, jotka ovat tottuneet luottamaan lehden faktoihin nojaavaan journalismiin. Periaatetta on ikävällä tavalla rikottu Antti Heikkilää ja hänen kirjaansa koskevassa kirjoittelussa.

HS on täystyrmännyt kirjan, ja systemaattisesti levittänyt ”tietoa” ”Heikkilän ohjeiden” vaarallisuudesta ja jopa rikollisuudesta. Se on pureutunut kirjan virheisiin, mutta ei ole antanut tilaa kirjan pääviestille, lääkkeettömyyden edistämiselle.

Miksi? Osa blogini lukijoista on ollut tyytyväisiä tällaiseen journalismiin, mutta osa pitää Heikkilä-juttuja törkeän värittyneinä.

Lukija, Asko Ali-Marttila ja lukuisat muut bloginseuraajat haluavat tietää, miksi HS julkaisi Antti Heikkilän kirjaa halventavia juttuja viittaamalla ”jopa hengenvaarallisuuteen”.

Alla on ote Asko Ali-Marttilan kommentista blogijuttuun Ei voi olla totta, ihmisten kuolemalla pelottelu jatkuu https://liinanblogi.com/2019/01/17/ei-voi-olla-totta-ihmisten-kuolemalla-pelottelu-jatkuu/

Asko Ali-Marttila:

”Mutta mikä oli alunperin toimittaja Satu Vasantolan ajatus, kun teki niin värittyneen jutun – ja mikä oli ”faktapohjaisuuteen perustuvaa toimituskulttuuria” vaalivan Kaius Niemen ajatus, kun hyväksyi sen julkaistavaksi, vaikka varmasti näki artikkelin värittyneisyyden ja sen, että Heikkilälle ei annettu asiallista kommenttipuheenvuoroa selkeästi henkilöönkin osuvassa artikkelissa.

Kysytään asiaa suoraan Vasantolalta ja Niemeltä. En pitäisi kohtuuttomana sitäkään, että Antti Heikkilä ehtisi avoimesti kommentoida merkittävimpiä kirjaan tulleista virheistä. Esim. tuo Liinan edellisen blogin keskustelussa käsitelty arvio sytostaattihoitoihin kuolleiden prosenttiosuudesta kuulostaa sellaiselta.

Liinan toivoman sivistyneen keskustelun nimissä laitan tämän viestin tiedoksi Niemelle, Vasantolalle ja Heikkilälle. Kiitos jo etukäteen, jos ehditte vastailemaan!”

Satu Vasantola soitti minulle (Liinalle/Pauliinalle) perjantaina 18.1.2019. Koska emme puhelinkeskustelussa sopineet, että julkistamme keskustelun sisältöä, en voi siitä kertoa muuta kuin sen, että pyysin Satu Vasantolaa vastaamaan tässä blogissa, jotta kaikki lukijat saavat tietoa suoraan häneltä.

Myös Asko Ali-Marttila on ollut henkilökohtaisesti yhteydessä toimittaja Satu Vasantolaan.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset tässä blogissa:

https://liinanblogi.com/2018/12/19/antti-heikkilan-julkinen-lynkkaus/

https://liinanblogi.com/2019/01/13/levittaako-media-vaaristeltya-tietoa-antti-heikkilan-kirjasta/

https://liinanblogi.com/2019/01/17/ei-voi-olla-totta-ihmisten-kuolemalla-pelottelu-jatkuu/

Kirjoitusta päivitetty 22.1.2019, klo 19.40: Artikkelikuva vaihdettu, HS-logo poistettu (Tyylikäs logo ehti olla blogissa noin 2 minuuttia, kunnes hoksasin, että eihän yrityksen logoa voi tällaisessa yhteydessä käyttää. Anteeksi siitä kaksiminuuttisesta).